De Huyterstraat is meer een steeg dan een straat, velen zullen hem niet weten te vinden. Het ligt tussen de Brabantse Turfmarkt en de Koornmarkt. In het midden is een pad naar de Gasthuisplaats. De omgeving is daar vooral ’s  avonds niet altijd veilig. De omgeving is rommelig en muren zijn beklad met graffiti. ‘s Avonds is het een ontmoetingsplaats voor jongeren.

Stichting DelftBloeit heeft die hoek aangepakt onder het motto: een groene nette uitstraling voelt veiliger en nodigt minder uit tot slordig gedrag. Inmiddels is de graffiti weg en zijn meer dan 100 tegels weggehaald. Dat gaf ruimte voor een geveltuin. De omgeving zal komende jaren verder veranderen want er wordt hier momenteel nog volop gebouwd. Voor belangstellende Delftenaren een locatie dus om af en toe eens langs te gaan.

Het resultaat heeft boven verwachting uitgepakt. Er is een kleine bloemenzee te zien en fruitbomen en klimplanten staan tegen de nu graffiti-vrije gevel. Dat dit DelftBloeit is gelukt komt omdat het initiatief van DelftBloeit anderen heeft geïnspireerd om ook een steentje bij te dragen. Zo heeft de gemeente de foutparkeerders aangepakt en heeft de woningbouwvereniging de graffiti weggehaald. Ook de buurt heeft meegeholpen. Daarvoor werden ze wel uitgedaagd door DelftBloeit. Die heeft bij een aantal omwonenden een enveloppe met geld in de bus gestopt met het verzoek dit aan de geveltuin te besteden, of de enveloppe door te geven aan een andere buur. Zo is een bloemrijke geveltuin ontstaan over een lengte van bijna 20 meter. De grootste eer komt toe aan de bewoner van het hoekhuis, de heer van Puffelen. Die werd geïnspireerd en zag mogelijkheden voor meer. Hij kwam met extra zakken potgrond en planten en hij geeft de planten regelmatig water, want zonder regelmatig water redden de bloemen en boompjes het niet.

De geveltuin als buurtproject was een experiment van stichting DelftBloeit. Het succes biedt ruimte voor meer groenexperimenten. Belangstellenden kunnen zich melden bij info@delftbloeit.nl  

Geveltuin bij de Huyterstraat.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Op de hoogte blijven? Volg ons!