Tja, wat doe je als je in Delft geen braakliggende terreinen meer kunt vinden om te “vergroenen en verbloemen”.
Dan maar proberen om straten groener te maken. Zo kwamen we op het idee om in de Hof van Delft, één van de meest versteende wijken van Delft, geveltuintjes aan te leggen. En omdat de Delftse Rotaryclubs graag wilden meedoen met het doneren van tulpenbollen (via hun actie “end polio now”)  ontstond het plan om tulpengeveltuintjes aan te leggen.

Zo werden eind november duizenden flyers (zie foto) door leden van DelftBloeit en de Rotary in genoemde wijk in de brievenbussen gestopt. Wij zouden gratis de tuintjes maken, de tulpenbollen erin poten en na de bloei zorgen voor ander groen. Het aantal reacties was veel meer dan we hadden gedacht: iets meer dan 50 bewoners melden zich digitaal aan! In totaal goed voor zo’n 60 tuintjes.
Daarnaast kregen we via de Klimaatmaat nog de adressen door van 30 al bestaande tuintjes, die ook graag tulpen in hun tuintjes wilden.

En toen aan de slag: de borders maakten we van geïmpregneerde planken, die we met kleine balkjes aan elkaar vast maakten.

Verder werd contact opgenomen met ‘Werkse!’: die hielp met de afvoer van stenen en tegels, en het leveren van tuingrond. Dit was nog een cadeautje van ‘Werkse!’ aan DelftBloeit, vanwege het afscheidscadeau van deze organisatie aan wethouder Stephan Brandligt. 

Om alles logistiek in goede banen te leiden werd een aparte app-groep aangemaakt (met o.a. leden van Rotarians en vrijwilligers van de Klimaatmaat) en werd midden in het gebied een keet neergezet dat diende als werkplaats, opslagplaats en een plek om koffie te kunnen drinken.

Simon zorgde voor een Excel bestand met alle informatie: adressen, afmetingen van het beoogde tuintje enzovoort. Hij zorgde steeds voor updates, zodat iedereen precies wist wat er nog moest gebeuren. Het ging er professioneel aan toe!

De eerste tulpen werden gepoot in de Welhoeckstraat met behulp van leerlingen van de Laurentius Praktijkschool. Deze school had ons al eerder geholpen met bollen poten. Aardig om te vermelden: eerst zouden 5 bewoners van deze straat meedoen aan onze actie, maar toen we de tuintjes gingen maken werden het er ineens 8!

En zo werden tussen Sinterklaas en Kerstmis alle 60 tuintjes (en 30 bestaande) klaargemaakt voor een fleurig voorjaar! 2000 tulpenbollen kwamen van de Delftse Rotary clubs; de rest konden we kopen met behulp van een financiële bijdrage van Fonds 1818.

Het was soms koud en nat tijdens deze klus, maar mede door enthousiaste vrijwilligers was het ook mooi om te doen. Daar komt bij dat we vele positieve reacties kregen van buurtbewoners. Wat we ook merkten: bewoners hadden vaak problemen met waar fietsen werden gestald en ook ervoeren ze overlast van katten. Het zou mooi zijn als in straten -waar dat mogelijk is- de geveltuintjes breder te maken, en dit te combineren met goed geplaatste ‘nietjes’ voor de fietsen.

En in het voorjaar, als duizenden tulpen bloeien, willen we een “Tour de Tulp” maken: een uitgezette rondwandeling door een wijk die vele Delftenaren nauwelijks zullen kennen. Daarna gaan we de geveltuintjes “vergroenen” en wie weet doet goed voorbeeld goed volgen. En misschien is dat ook weer een mooie klus voor DelftBloeit, in het najaar.  

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Op de hoogte blijven? Volg ons!