Afgelopen voorjaar bloeiden duizenden tulpen op het braakliggende veld ten noorden van station Delft. Het was een initiatief van Delftenaar Simon Huiberts, oprichter van Stichting DelftBloeit. Samen met Duurzaamheidscentrum De Papaver verandert de stichting dit veld nog éénmaal in een tulpenzee, voordat de bouw van House of Delft medio 2019 van start gaat. In een paar dagen tijd gaan er 90.000 bollen de grond in, door een machine, acht schoolklassen én burgemeester Marja van Bijsterveldt.

De grote bulk is afgelopen vrijdag machinaal geplant. Zesduizend bollen zijn apart gehouden voor de leerlingen. Vandaag kwam de Max Havelaarschool in actie, later deze week helpen leerlingen van de Delftse Montessorischool en de Oostpoortschool met planten. Dit wordt ondersteund door Duurzaamheidscentrum De Papaver, dat natuureducatie in het basisonderwijs in Delft en omgeving verzorgt en stimuleert.

 

Eigenlijk kwam het niet goed uit, maar voor dit soort dingen moet je
gewoon tijd maken –
leerkracht van de Max Havelaarschool

 

Belangrijke les

De leerlingen genieten van de buitenles. “Veel leuker dan in de klas zitten, lekker bezig zijn in de frisse lucht. Zo is rekenen ook al leuker!” De leerlingen moeten namelijk wel bedenken hoe ze hun 25 bollen het beste verdelen over hun eigen stukje grond. Ook zorgen ze dat ze onthouden waar hun bollen zitten, want in het voorjaar mogen ze hun tulpen komen plukken. “Dat maakt het zo leuk” vertelt één van de leerkrachten. “Zo leren ze in de praktijk hoe planten groeien. In het voorjaar verbinden we hier natuurlessen aan en kunnen ze komen kijken hoe hun eigen tulpjes het doen. Daarnaast is het gewoon belangrijk dat kinderen naar buiten gaan en zand aan hun handen krijgen. En ze moeten nog rekenen ook. Kortom: een leuk en educatief uitje waar we graag tijd voor maken!”

 

Een tulpenveld voor de burgemeester

Burgemeester Marja van Bijsterveldt stemt hiermee in. “Het is heel belangrijk dat kinderen hier zelf aan mee kunnen werken en straks hun resultaat kunnen zien.” Ook zelf kijkt ze erg uit naar de bloemenzee, die ze vanuit het stadskantoor perfect kan zien. “Ik heb er dit voorjaar zo van genoten, en met mij vele Delftenaren en bezoekers. Dit initiatief van stichting Delftbloeit is echt geweldig. Het zorgt voor een prachtige plek midden in de stad waar iedereen van geniet!”

 

Tweede keer

Naar verwachting wordt het tulpenveld komende lente tweemaal zo groot als vorig jaar. De nieuwe bollen worden voornamelijk geplant naast het veld van vorig jaar, op de plek waar Stichting DelftBloeit deze zomer nog een prachtige zonnebloemenzee tevoorschijn toverde. Op het ‘oude veld’ zitten naar verwachting nog vele tulpenbollen in de grond van vorig jaar. Deze krijgen dus nog een keer de kans uit te groeien tot tulpjes. Dat zal waarschijnlijk in april 2019 zijn, afhankelijk van hoe vroeg of laat de lente invalt.

 

Volg DelftBloeit

Benieuwd naar de ontwikkelingen van het tulpenveld? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stichting DelftBloeit of volg ons op Facebook.

 


Het tulpenveld wordt onder andere mogelijk gemaakt door De Papaver, Fonds1818, de Groene Motor en projectorganisatie Nieuw Delft. Wil je ons ook steunen? Neem contact met ons op!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Op de hoogte blijven? Volg ons!