Het eerste bloemenveld (van de stichting in oprichting) ligt aan de noordzijde van station Delft. Het ontstond als een burgerinitatief van Simon Huiberts: “Er lopen hier (bij het station – red.) ontzettend veel mensen langs, het is een drukte van jewelste met fietsers en wandelaars. En er is een supergroot veld dat er leeg bijligt. Zonde! Ik kreeg het idee om er een tulpenveld of zelfs tulpenplukveld van te maken. In Amsterdam gebeurt dat al jaren. Dus ik dacht: wat ze in Amsterdam kunnen, kunnen wij in Delft ook!”

 

Van plan tot uitvoer

Enthousiast ging Simon aan de slag: Hij belde een bollenleverancier en schreef een projectvoorstel. Op 30 november 2017 diende hij dit in bij de gemeente, die gelukkig zeer snel reageerde met een subsidie. “Een snelle actie! Soms – als iedereen ergens blij van wordt – blijkt dat gelukkig mogelijk.” Ook fonds 1818 steunde het initiatief, evenals een aantal ondernemers in de omgeving van het gebied. Zie verderop een overzicht van ondersteunende partijen, zowel financieel als met mankracht.

 

Even 350 kruiwagens aarde verplaatsen

Simon organiseerde het omwoelen en voorbereiden van de grond en de tulpenbollen. Simon: “Dit bleek toch nog een heel gedoe, we moeten uitzoeken waar kabels liggen want daar mag natuurlijk niet doorheen geploegd. En een deel van het veld was zo ondiep dat de tulpen niet geplant konden worden, dus daar moest grond bij.” Dat klinkt gemakkelijk, maar dat bleken toch 350 kruiwagens vol aarde te zijn die van de rand van het veld naar dit ondiepe stukje moesten!

 

125.000 bollen de grond in

Op 21 december hebben leerlingen van de zes bovenbouw-groepen van de Max Havelaarschool (ondersteund door Duurzaamheidscentrum De Papaver), kinderen van Kinderopvang ZieZoo en een aantal burgers heel hard gewerkt om de tulpenbollen te planten. Gelukkig kon een plantmachine de grootste bulk van de 125.000 bollen planten, maar zo’n 5000 (!) moesten met de hand geplant worden. Ook in de dagen erna werd er nog hard gewerkt om de laatste kruiwagens aarde te verplaatsen en de bollen netjes toe te dekken.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt keek op 21 december uit het raam van haar werkkamer op het stadskantoor en zag de bedrijvigheid. Direct kwam ze even kijken. Achteraf bleek er nog een bak tulpen en een strook aarde over, onder het raam van de Burgemeester. Daar is dus met tulpen ‘geschreven’: Delft Bloeit. Zo kan de burgemeester iedere dag genieten van deze mooie tulpen!

Initiatiefnemer Simon: “Er is jarenlang gebouwd in de spoorzone. We zijn als omwonenden blij met het resultaat, en geven met dit veld Delftenaren symbolisch een bos tulpen.”

Nu is het de beurt aan de tulpen!

Simon: “In januari heeft het veld al tweemaal blank gestaan, gelukkig kunnen tulpen wel tegen wat natte voeten. Wij hebben ons werk gedaan, nu is het de beurt aan de tulpen!”

 

Een foto-verslag

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Op de hoogte blijven? Volg ons!