Burgemeester Marja van Bijsterveldt en scholieren planten de eerste bollen.

Eind 2018 zijn er weer 90.000 tulpen geplant en laten we beginnen met het belangrijkste nieuws: ze beginnen op te komen! Ook in het veld dat in 2018 is leeggeplukt steken weer vele tulpen de kopjes boven de grond uit. De bollen zijn daar natuurlijk grotendeels blijven staan en profiteren van het feit dat de bouw van House of Delft een jaartje is uitgesteld.

Aan de groei van de tulpen hoeven we gelukkig niks te doen, die vechten zich zelfs tussen onkruid een weg naar boven. In tegenstelling tot bij het zonnenbloemenveld hoeven we nu ook niet te sproeien, er valt regen genoeg. Maar er is de afgelopen maanden wel hard gewerkt aan van alles rondom het veld!

 

De paden

Het leek ons leuk als je door het veld kon lopen, bijvoorbeeld als je vanaf het station richting de binnen- of buitenwatersloot moet. Daarvoor moesten nieuwe paden worden aangelegd en ook het oude pad kon wel een opfrisbeurt gebruiken. We kregen contact met studenten van UNESCO-IHE die vol enthousiasme de handen uit de mouwen staken en bergen houtsnippers uitreden. Ook loopt er nu een pad tussen het ‘oude’ en ‘nieuwe’ tulpenveld, waardoor je straks middenin het bloemenzee kunt staan voor een prachtige selfie!

Een nieuwe zitplek

Herinner je je de Delftsblauwe kop-en-schotels nog van vorig jaar? Een heerlijk plekje om te zitten middenin het veld. Helaas hebben ze de winter niet overleefd. Zelf wilden we ook liever iets natuurlijks en duurzaams. Simon en vrijwilliger Frans Geerlink vonden een aantal oude bomen die we mochten gebruiken en zetten de zaag erin. Dit resulteerde in vier prachtige bankjes. Wij kijken er al naar uit om daar straks in het zonnetje van de tulpen te genieten!

Het hekwerk en de borden

In de wintermaanden lijkt het tulpenveld-in-wording natuurlijk meer op een braakliggend veldje. Daarom staan er paaltjes om het veld en hebben we wat informatieborden neergezet.

Arc de Triomphe

Om de ingang van het veld te verfraaien hebben Simon en Frans een mooie wilgenboog gemaakt. Het idee is dat mensen vanuit het station op deze manier uitgenodigd worden door deze ‘lokale Arc de Triomphe’ het houtsnipperpad op te gaan en straks te genieten van de tulpenpracht. Het is gemaakt van 100% natuurlijke materialen, net zoals de bankjes.

 

Bloei & Pluk

En nu is het wachten op het uitkomen van de tulpen! Ze groeien al hard en met de zonnige weersvoorspelling voor de komende weken zal het niet lang duren voor het veld weer prachtig rood, geel, paars, wit en roze kleurt. Een aantal weken is het volop genieten en net als vorig jaar organiseren we dan tegen het eind van de bloeiperiode een plukdag, zodat iedereen thuis nog even verder kan genieten van de bloemen. Hou ons in de gaten voor de exacte datum, die laten we afhangen van de groei van de bloemen!

Zelfs de bollen krijgen een tweede (of derde) leven, we organiseren ook een moment waarop je die kunt komen uitgraven – waarschijnlijk maandag 29 april.

En daarna?

Op 1 mei draagt Stichting DelftBloeit het veld over aan Gemeente Delft en Spoorzone Delft, die spoedig daarop zullen beginnen met de bouw van House of Delft. En wij gaan op zoek naar een ander braakliggend veld dat we tijdelijk kunnen omtoveren tot bloemenzee!


Wil je Stichting DelftBloeit helpen als vrijwilliger bij werkzaamheden rond het veld of assisteren bij de plukdag in april? Neem dan contact met ons op!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Op de hoogte blijven? Volg ons!